• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Nakit ja Muusa

  • Reseptit
  • Ruokapuhetta
  • Arvostelut

Baskilaista kalakeittoa eli kalojen katoavaisuudesta

18.5.2020 Kirjoittanut markku Kommentoi

Tutun kalastajan Mika Elon sumpusta löytyi nätin hauen ja reilusti kiloisen lahnan lisäksi melkoinen populaatio pienehköä ahventa. Ei tuo paljon pyytänyt, vaikka muuallekin noilla ahvensinteillä olisi kysyntää. Peräti Ranskaan asti. Ostavat kuulemma tonnikaupalla, kunhan vain saavat. Yhtään ei kalastaja tiennyt, mitä niillä tekevät. Itse muistelin juttuja jostain 90-luvulta, jolloin sveitsiläset ravintolat olisivat ostaneet kaikki pikkuahvenet, joita löytyy.
Ymmärrän kyllä yskän: pienen ahvenen fileetä parempaa kalaa ei auringon alla liene, mutta palaisin innosta katsomaan, miten ne kalan käsittelevät.

Tästä lähdettiin: keskellä suomustettu lahna, ylhäällä puolensataa nyljettyä pikkuahventa, ylhäällä oikealla tusina ahvenfileitä ja alhaalla hauki fileinä. Vasemmalla kattilallinen perkeitä lientä varten.

Ahvenfilee on herkkua, mutta se pitää ensin riisua suomuisesta nahasta – itse pirukaan ei ryhdy pikkuahvenen suomuja skrapaamaan. Toki nahallinen filee on paras filee, mutta rajansa kaikella. Ja pikkuaffenalla on tanakka selkäruotokin, joka kukossakin panee kypsymiselle hanttiin. No, tämä ei ollut oma ongelma. Tuommoinen puolitoista kiloa (60-70 kpl) ahventa käsitteli kahteen pekkaan aika joutuin. Tusina kookkaimpia fileiksi ja loput nylkyyn. Nyljettyjen rooli oli selkeä; siansivun kera taikinakuoren alle pataan ja uuniin usiammaksi tunniksi matalalle lämmölle. Patakukkoahan siitä syntyi huokeasti.

Patakukkoa pikkuahvenista.

Siisteille fileille oli tuomittu toinen kohtalo. Puolet pakkaseen, puolet soppaan. Mutta ei ihan suomalaiseen peruskeittoon. Muistui mieleen ystäväni Antti Vahteran esikoiskokkikirjassa Viikon kahdeksan päivää oleva baskilaisen kalakeiton resepti, jota pikku variaatioin olen usein käyttänyt tuon tyyppisen kala-(tai paremminkin merenelävä-)keiton perusohjeena. Jotenkin siinä suhteet menevät hyvin kohdalleen. Ainekset olivat pääosin koossa sitä varten. Oli ahventa, pakastimesta löytyi katkarapuja, kuistilla oli DeliVerden toripuodin kassissa tarpeelliset vihannat: purjo, kevätsipuli, paprika, chilipalko, timjami ja persilja. Kaupunkireissulla vain koukkaus hallille ja sieltä pussi sinisimpukoita.

Välimainos: koronasta huolimatta Kauppatori ja Kauppahalli ovat auki. Käyttäkää!

Ehkäpä kaikkein olennaisin tykötarvis löytyi omasta takaa. Kalojen perkuusessiosta jäi iso kattilallinen ahvenen, hauen ja lahnan päitä, nahkoja ja ruotoja, joista syntyi upea liemi, joka syntyy helposti keltä vaan: huuhdo perkeet – ota päistä pois kidukset – silppua kookas porkkana, lohko sipuli ja muutama valkosipulinkynsi. Laita kattilaan, peitä vedellä,  kiehauta ja kuori vaahto, lisää laakerinlehtiä, mauste- ja mustapippureita, puoli pulloa valkkaria. Anna porista puoli tuntia ja siivilöi. Enimmät vedet Jos tulee vetistä, kiehuttele eli redusoi hieman kokoon. Siinä se. Kaikkien keittojen ja kastikkeitten äiti. Ja tuommoinen ohje soppaan syntyi. Antti toivottavasti tunnistaa alta omansa.

Näitä tarvitset

1 iso sipuli tai 3 salottisipulia
6 valkosipulinkynttä
pala purjoa ja/tai 2 kevätsipulia
1 miedohko chilipalko
2 punaista paprikaa (tai vastaavasti paahdettua paprikaa purkista)

Baskilaista soppaa kattilassa.

3 rkl oliiviöljyä
1 prk tomaattimurskaa
5 dl valkoviiniä (3 soppaan, 2 keittäjälle)
1,5 l kalalientä (itse tehtyä tai fondista)
muutama oksa timjamia riivittynä
mustapippuria ja suolaa
tabascoa tai srirachaa
250 g tuoreita sinisimpukoita
250 g ahvenfileitä (kuha tai haukikin käy)
200 g kuorittuja katkarapuja
1 dl persiljahaketta
Tee näin
1. Hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Hienonna purjo ja/tai kevätsipuli ja hienonna chilipalko. Hienonna paprikat (jos raaka paprika tökkii, käytä purkitettua).
2. Kuumenna kasarissa öljy ja lisää hienonnetut sipulit, ja jos käytät tuoretta paprikaa, myös sen silppu. Kuullota pari minuuttia sekoitellen ja lisää paprika, jos käytät purkkitavaraa. Lisää myös tomaattimurska, valkoviini, kalaliemi ja mausteet persiljaa lukuun ottamatta.
3. Anna seoksen kiehua matalalla lämmöllä puolisen tuntia. Sekoita välillä. Lopuksi aja sauvasekoittimella keitto soseeksi, mutta jätä hieman karkeutta. Tarkista maku. Keiton pitäisi antaa keskivahvasti chilistä potkua, joten säädä nakua tabascolla tai srirachalla.

Baskilaista soppaa lautasella.

4. Lisää sinisimpukat. Paloittele kalafilee ja kuullota kevyesti pannulla. Lisää palat katkarapujen kanssa keittoon, kun simpukat ovat kypsyneet 3-4 minuuttia. Kiehauta, älä enää keitä. Lisää lopuksi persilja. Tarjoa rapean patongin ja valkoviinin kera.

Lahna ja hauki

Kun seuraava nälkä alkoi kurnia, pääsi lahna kehiin. Kerrankin joku K-kaupan ohje vaikutti kokeilemisen väärtiltä. Ensin putsattuun, päättömään ja suomustettuun lahnaan molemmin puolin viillot ja niihin rips ja raps merisuolaa ja kala huilimaan puoleksi tunniksi. Varrotessa syntyi tahna: 50 g pehmeää voita, 1,5 rkl teriyaki-kastiketta, 1 rkl huhmareessa rikottua fenkolinsiementä ja 1,5 rkl timjamia – tällä kertaa kuivattua, mutta tuoreesta puskasta riivitty on kyllä parempaa. Tätä linimenttiä lahnan sisään ja pintaan. Tilavaan vuokaan kaksinkerroin leivinpaperia ja sen päälle lahna levolle lasken luojani. Paperien reunat käärimällä ”veneen” laidoiksi ja päädyt narulla sitomalla ”keuloiksi”. Näin liemet eivät valu hukkaan. Uuniin. Ensin 20 minuuttia 200 asteessa,

Lahnaa paperiussa ja uunilohkoperunoita.

sitten 20 minuuttia 150 asteessa. Viereen kulho, jossa lohkoperunoita. Järkevästi ennen lohkomista puolikypsiksi keitettyjä. Ja taas lähti nälkä ja D-vitamiinivaranto turposi.

Ja tuli yö ja valkeni kolmas päivä. Eräänä hetkenä tuli taas nälkä. Perkuusessiosta oli jäljellä kaksi kaunista haukifileetä. Ensin valmistui jäljelle jääneestä kalaliemestä mainio kastike. Voita kattilaan pari ruokalusikallista ja perään kolme ruokalusikallista vehnäjauhoa eli normaali valkokastikkeen alku. Vähitellen vispaten sekaan kalalientä ja pari desiä valkoviiniä sekä pari lusikallista hieman hakattuja kapriksia. Loraus ketsuppia vielä ja kattila pois levyltä. Kiivaasti vatkaten sekaan vielä kaksi raakaa keltuaista (ei enää keitetä yhtään!).
Haukipaloihin vähän suolaa ja kevyt jauhotus pintaan. Pannulla voi-öljy-seoksessa rapeat pinnat ja päälle silppuna DeliVerden tilliä. Huh ja puh, vatsa oli taas täysi. Seuraavaksi saattaakin maistua makkara.

Haukea pannulla.

Edellinen artikkeli: « Punainen rutto ja korona
Seuraava artikkeli: Maksihyvää maksaa uunista ulos »

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Muokataan historiaa: Mitä sanoi Kivi neitsytperunasta?
  • Cataplanan jäljillä Algarvessa
  • Nestemäinen salaatti
  • ”Siinä on ajuruohoa mausteena”
  • Kotkan posso ei ole possu

Avainsanat

Alsace anis Ateneum Beer Hunter bock flammekueche Georgia helles Hyvä Tuomas IPA jouluolut julbock juusto kaali kaalikääryle kala karitsanmaksa khinkali kinkku Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lammas Lapin Kulta Lervig Lidl Liedon lihakauppa lipeäkala livekala maito makkara maksa Malmgård Mami olut Olutpaja Olvi pale ale peruna Rekolan Panimo siika sika silakka Sinebrychoff Stadin Panimo talviolut Vakka-Suomen Panimo

Viimeisimmät kommentit

  • Amy: Porkkana on kelpo porkkana
  • Markus Loisa: Haggis, tuo skottien lahja outoja ruokia pelkäävälle
  • markku: Kansallinen silakkalaatikko
  • Raimo Handolin: Kansallinen silakkalaatikko
  • MAKKARA – TUO MUOTTIIN TEHTY ELINTARVIKE – Molekyyligastronomia: Makkarassa on kaksi päätä

Arkistot

  • kesäkuu 2025
  • tammikuu 2025
  • elokuu 2024
  • heinäkuu 2024
  • helmikuu 2024
  • tammikuu 2024
  • joulukuu 2023
  • marraskuu 2023
  • elokuu 2023
  • toukokuu 2023
  • heinäkuu 2022
  • huhtikuu 2022
  • heinäkuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • marraskuu 2020
  • lokakuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • huhtikuu 2020
  • maaliskuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • joulukuu 2019
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • lokakuu 2018
  • elokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • marraskuu 2017
  • lokakuu 2017
  • syyskuu 2017
  • toukokuu 2017
  • maaliskuu 2017
  • joulukuu 2016
  • marraskuu 2016
  • lokakuu 2016
  • syyskuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • tammikuu 2016
  • joulukuu 2015
  • marraskuu 2015

Kategoriat

  • Alkuruoka
  • Arvostelut
  • Juomat
  • Juomat A-Ö
  • Kala
  • Kasvista
  • Kirjat
  • Leikelautanen
  • Liha
  • Makiat
  • Makkara
  • Makkara
  • Markku
  • Matkalla
  • Olut
  • Peruna
  • Reseptit
  • Ruokakaupat
  • Ruokapuhetta
  • Ruokasanakirja
  • Sika
  • Sillisalaatti
  • Syötävä taide
  • Syöttölät
  • Väkevät
  • Viinit
  • Ykköset
  • Yleinen
  • Yleiset

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Copyright © 2025 · Nakit ja Muusa